Biznis magazín o podnikaní a financiách

Pre koho je vhodná námorná preprava?

Preprava tovaru je potrebná už po celé stáročia či dokonca tisícročia. K najstarším typom prepravy patrí aj námorná preprava, ktorá sa využíva dodnes hlavne na prepravu tovaru medzi kontinentmi alebo na dlhé vzdialenosti.

Pre koho je vhodná námorná preprava?
Pre koho je vhodná námorná preprava? (Foto: speed-line.sk)

Výhody námornej prepravy

Ak potrebujete prepraviť zásielky na veľké vzdialenosti medzi štátmi alebo kontinentmi, riešením je lodná alebo letecká doprava. Veľkokapacitná námorná preprava je lacnejšia ako tá letecká, čo je určite výhoda. Na druhej strane je doručenie zásielky do cieľovej destinácie trvá podstatne dlhšie. Okrem toho má aj vysokú spoľahlivosť, problémom nie je ani preprava nebezpečného tovaru.

Pokiaľ vašou prioritou nie je rýchle dodanie, lodná doprava bude vás výhodnejšia. Tento typ dopravy nevyužíva iba moria a oceány, ale aj rieky. Zásielka sa tak dá doručiť doslova na opačný koniec sveta. Nie je pritom potrebné, aby vaša zásielka zaplnila celý lodný kontajner. Dnes je možné posielať za výhodných podmienok aj kusové zásielky.

Kombinovaná preprava

Rýchla preprava tovaru, najmä tá medzinárodná, si často vyžaduje kombináciu niekoľkých typov prepravy. Lodná preprava si samozrejme vyžaduje nákladný prístav. Po svete je ich síce dosť, ale určite sa nenachádzajú vo všetkých cieľových krajinách či mestách, do ktorých vaša zásielka putuje. Je preto nevyhnutné kombinovať ju s leteckou alebo kamiónovou prepravou.

Veľmi často sa používa kamiónová preprava, pretože cestná sieť je hustá a nákladným vozidlom je možné prepraviť tovar až na miesto určenia. Tento spôsob dopravy je pomerne rýchly a efektívny. Treba ale brať do úvahy rôzne obmedzenia pre nákladnú dopravu na niektorých trasách a počas sviatkov, víkendov a pod. Letecká preprava je tá najrýchlejšia a vďaka prísnym kontrolám aj bezpečná. Prepravné spoločnosti samozrejme naplánujú a zabezpečia doručenie tovaru do vami zadaného cieľa.

Text:PR