Biznis magazín o podnikaní a financiách

Lineárne vedenia alebo planétové prevodovky?

Vo výrobnom procese sú pre jeho hladký a bezporuchový priebeh potrebné kvalitné komponenty jednotlivých strojov. V nasledujúcom článku sa pozrieme na dva z nich.

Lineárne vedenia, planétové prevodovky
Lineárne vedenia, planétové prevodovky (Foto: unsplash.com)

Lineárne vedenia

Lineárne vedenia využijete v rôznych odvetviach priemyslu. Slúžia ako jednoduchý a presný vodiaci systém. Pohyb je umožnený sústavou niekoľkých prvkov. Môžu to byť vodiace rolny, koľajnice, obehové guličky alebo čapy. Lineárne vedenia slúžia na vedenie pohyblivých častí strojov. Ak sa použijú v páre, je veľmi dôležité zachovať ich rovnobežné nastavenie.

Lineárne vedenia sa skladajú z vedenia a vozíkov. Na výber máte tri hlavné typy:

  • Nepodopreté tyče s guľôčkovými ložiskami, ktoré patria medzi najlacnejšie riešenia. Podopierajú sa len na koncoch tyče. Sú vhodné na menšie stroje s menším výkonom. Môžete ich používať na gravírovanie, opracovanie dreva a podobné činnosti, ktoré nepožadujú vyvinutie veľkej sily.
  • Podopreté tyče s guľôčkovými ložiskami, ktoré majú vyššiu tuhosť. Použité ložiská vo vozíkoch sú masívnejšie. Tento typ môžete využiť na obrábanie dreva, plastov a tiež hliníka.
  • Profilové (prizmatické) vedenia sú najpresnejším typom. Vzhľadom na to sú tiež najdrahšie. Využijete ich aj na profesionálne stroje na obrábanie dreva, plastov, hliníka, nerezu a ocele.

Planétové prevodovky

Na využitie výkonu pohonu stroja potrebujete planétové prevodovky. Umožňujú prispôsobiť charakteristiky poháňajúceho mechanizmu podľa konkrétnych požiadaviek. S ich pomocou budete môcť dosiahnuť aj veľké prevodové pomery. Vyberajte si prevodovky vyrobené pomocou najmodernejších prostriedkov, ktoré majú kompaktný tvar a tichý chod. Takéto planétové prevodovky navyše zvládnu aj veľké zaťaženie a majú vysokú účinnosť. Výhodou je možnosť objednania aj s motorom alebo bez a pre rozdielne možnosti upnutia či montážne polohy.

Text:PR