Straší vás inflácia? Toto by ste mali vo svojej firme zohľadniť!

Straší vás inflácia? Toto by ste mali vo svojej firme zohľadniť!

Rady a tipy
Zvyšovanie miezd v čase vysokej inflácie nie je pre zamestnávateľov jednoduché. Nie každá firma si to totiž môže dovoliť. Čo teda robiť v takom prípade, aby ste neprišli o svojich najlepších zamestnancov? [caption id="attachment_275" align="aligncenter" width="6016"] (zdroj: unsplash.com)[/caption] Pravidlo “každému rovnako” ignorujte Rast inflácie je téma posledných rokov. Zdražujú základné potraviny, ceny spojené s bývaním aj osobnou starostlivosťou. V súvislosti s tým zamestnanci očakávajú relevantné zvýšenie platov, ktoré im umožní udržať si ich životnú úroveň. Samozrejme, nie každý podnikateľ alebo firma môže navýšiť svojim zamestnancom platy o celú výšku inflácie. V tomto prípade odborníci radia, aby ste nezvyšovali plat plošne rovnako všetkým zamestnancom, ale každému v individuálnej výške. Stanovte si radšej rozpočet na zvyšovanie miezd, ktorý firma môže v súlade s hospodárením a firemnou kultúrou rozdeliť medzi svojich zamestnancov. V čase inflácie sa určite…
Read More
Je vaším snom mať svoj stánok s rýchlym občerstvením? Toto všetko musíte urobiť!

Je vaším snom mať svoj stánok s rýchlym občerstvením? Toto všetko musíte urobiť!

Podnikanie
Ak ste ešte nepočuli pojem ambulantný predaj, tak ide práve o predaj v pojazdných stánkoch s rýchlym občerstvením. Asi vám ako prvé napadne hygiena, ktorá je základnou podmienkou pri akomkoľvek predaji potravín a jedla. Ale je to všetko, čo musí byť v tomto type podnikania tip-top? [caption id="attachment_259" align="aligncenter" width="2662"] (zdroj: unsplash.com)[/caption] Hygiena na prvom mieste Začnime teda pri spomínanej hygiene. Áno, podľa nariadení Európskeho parlamentu, ktoré musí každý podnikateľ dodržiavať, si musíte zabezpečiť najmä zariadenie na dodržiavanie osobnej hygieny. Ide najmä o zariadenie na hygienické umývanie a osušenie vašich rúk. Miesto, kde budete predávať, musíte tiež zabezpečiť teplou alebo studenou pitnou vodou. Rovnako, ako musíte dodržiavať hygienu pri príprave jedla, ju musíte dodržiavať aj pri skladovaní a vyhadzovaní odpadu. Potraviny musíte udržiavať pri správnych teplotných podmienkach (najmä, ak ide…
Read More
Akým smerom sa uberá gastronómia? Trendom sú ekologické obaly a kraftové krabice na zákusky

Akým smerom sa uberá gastronómia? Trendom sú ekologické obaly a kraftové krabice na zákusky

Rady a tipy
V posledných rokoch zaznamenal priemysel balenia potravín významné zmeny v dôsledku meniacich sa požiadaviek v nákupnom správaní spotrebiteľov. Do popredia sa dostali faktory ako je bezpečnosť potravín, trvanlivosť a udržateľnosť. Na ne sa zákazníci stále viac zameriavajú, a tak vytvárajú nové trendy v odvetví obalových materiálov. Spotrebiteľský dopyt po udržateľných obaloch poháňa podniky, aby napredovali s inovatívnymi riešeniami a využívali biologicky rozložiteľné a kompostovateľné materiály. [caption id="attachment_254" align="aligncenter" width="800"] (zdroj: unsplash.com)[/caption] Prírodné materiály Jedným z najzaujímavejších trendov sú obalové materiály vytvorené na biologickej báze, čo je vlastne obal vyrobený z prírodných zdrojov. Často sa vyrábajú s použitím materiálov na rastlinnom základe, ako je napríklad bambus, cukrová trstina, bagassa a morské riasy. Znamená to, že obaly sa môžu ľahko biologicky rozložiť a nemajú negatívny vplyv na životné prostredie. Predpokladá sa, že…
Read More
Ako vyhodnotiť a zlepšiť efektívnosť logistiky vo vašej firme?

Ako vyhodnotiť a zlepšiť efektívnosť logistiky vo vašej firme?

Podnikanie
Veľký rozdiel medzi výrobnými spoločnosťami a firmami poskytujúcimi služby je v tom, akým spôsobom funguje ich logistika (či už na vnútropodnikovej alebo na externej úrovni). Zatiaľ čo poskytovatelia služieb riešia predovšetkým presuny ľudských zdrojov, výrobné spoločnosti musia zaisťovať oveľa zložitejšie logistické toky nadväzujúce hlavne na toky materiálový od odberateľov, medzi výrobnými stanoviskami a zariadeniami, až po dopravenie kompletného výrobku k predajcovi či zákazníkovi. Najmä v úvodnej a konečnej fáze tohto logistického reťazca zohráva hlavnú úlohu nákladná preprava. [caption id="attachment_238" align="aligncenter" width="900"] (zdroj: unsplash.com)[/caption] Ako pristupovať k logistike na internej a externej úrovni spoločnosti Logistika výrobného podniku sa skladá z niekoľkých častí, ktoré sa primárne orientujú práve na zmienené fázy materiálového toku. Základné členenie tak zahŕňa logistiku orientovanú na dovoz surovín, ich distribúciu v rámci podniku a presun poloproduktov a produktov,…
Read More